Made it in the Freeride World Tour

Diese Diashow benötigt JavaScript.

Yiiiieeeees I’m in the Freeride World Tour. The riding level here in Roldal (Norway) was very high. I did an easy line with medium cliffs and made place 8. Together with the other results (1st and 2nd place in 4 star fwq) I have enough points to ride as first Dutch man the Freeride World Tour next year. It was worth six weeks of hard rehabilitation.

 

Thursday was a qualification day. When the boarders and skiers where at the start a little avalanche came down and took a skier with him for about 50 meters. After watching the qualification Miki and I went for sightseeing and we climbed a big waterfall. It is worth to go to Norway, it is very different than the Alps. Very steep, lots of lakes and the mountains don’t have tops.

 

Friday there were three possible faces to ride, but all three were too dangerous because of avalanches. There had been lots of wind what makes it so dangerous.

With a group of friends we made a tour, two of them start to climb the ‘dangerous’ face. Icy and not more than 30 degree. An avalanche came down and took one of them about 250 meters down. Beside of a little bruising nothing happened.

Saturday was a beautiful competition day. Snowboard and skier women were riding extremely good lines. Skier’s men were taking lots of risks and one of them got injured. Because of that many skiers could not compete, and because less than 75% of the skiers didn’t ride the competition there were no podium places for them.

NL

Yiiiieeeees I’m in the World Freeride tour. Het level in de wedstrijd gister, hier in Roldal (Noorwegen) was hoog. Ik reed een redelijk makkelijke lijn met medium cliffs en haalde daarmee de 8e plaats. Samen met mijn andere twee resultaten (1e en 2e in 4 star FWQ ) heb ik genoeg punten om als eerste Nederlander de FWT mee te rijden. 6 weken hard revalideren van mijn knieoperatie heeft zich geloond.

 

Donderdag was de kwalificatie. Toen de boarders en skiërs aan de start stonden kwam een kleine lawine naar beneden en een skiër werd 50 meter meegenomen. Na de kwalificatie zijn Miki en ik een grote waterval gaan beklimmen. Noorwegen is echt de moeite waard, zo anders als de Alpen. Zeer stijl, veel meren en de bergen hebben geen toppen.

 

Vrijdag waren er drie mogelijke wedstrijd fases maar die werden alle drie afgezegd vanwege lawine gevaar. Het had hard gewaaid en aan de lee kant lag ingewaaide sneeuw.

Met een groep vrienden zijn we gaan toeren, twee van ons klommen het ‘gevaarlijke’ face wat ijzig was en niet meer dan 30 graden. Een lawine brak los en een van hen werd 250 meter met de lawine meegenomen. Behalve een kleine kneuzing in de heup is niets gebeurd.

 

Zaterdag was een perfecte wedstrijddag. De snowboarders en skiërs damen reden extreem goede lijnen. Skiërs mannen namen veel risico en een van hen raakte gewond waardoor een deel niet kon rijden. Minder als 75% van de skiërs reden de wedstrijd waardoor er geen podium plaatsen voor hen was.

Über Irian van Helfteren

Freeride Guiding, Freeride Camps, Snowboard Teacher, Avalanche Safety Training, Splitboard Touren.
Dieser Beitrag wurde unter Uncategorized veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Schreiben Sie einen Kommentar

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Wechseln )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Wechseln )

Verbinde mit %s